În fiecare zi, Danone România livrează peste 1 milion de iaurturi pe piață și pentru fiecare dintre ele facem totul pentru a asigura cea mai înaltă valoare pentru consumator: începând cu laptele cel mai bun, standardele de igienă și siguranță alimentară respectate de la fermă până în fabrică și apoi până la raft, dar și savoarea dată de rețete dezvoltate și verificate ani după ani și fermenți care aduc toate beneficiile digestive ale iaurturilor. Zi de zi, ne simțim responsabili să oferim calitatea liderului de piață, pentru care ne aleg milioane de consumatori.
Calitatea laptelui înseamnă în primul rând un număr redus de germeni în laptele crud, reflectat în menținerea caracteristicilor nutritive și organoleptice ale laptelui și, în final, într-un produs lactat pur și hrănitor, cu o durată de viață mult mai mare. Consumatorii și bloggerii care au parcurs Drumul laptelui au văzut ce înseamnă parteneriatul nostru cu fermierii români și seriozitatea cu care facem verificarea laptelui la fermă și la fabrică. Este o muncă asiduă, zi după zi, dar știm că se reflectă în iaurtul de calitate care ajunge pe masa consumatorilor noștri. Pentru noi, calitate înseamnă de fiecare dată valoare pentru consumator.
Pentru a transforma laptele în iaurt folosim apoi tot ce are mai bun tehnologia actuală și ne ghidăm după cele mai stricte reguli de igienă, siguranță alimentară și calitate a rețetelor și ingredientelor. În fiecare moment, avem trasabilitatea produselor, adică posibilitatea de a reconstitui din ce materii prime (inclusiv de la ce furnizor) a fost fabricat și ambalat produsul, pe ce utilaj şi când a fost produs, cu ce mașină a fost transportat și în ce condiții a fost păstrat.
În tot acest sistem fermă-fabrică-raft-consumator, un element cu rol esențial pentru menţinerea calităţii este lanțul frigului, despre care vom vorbi în continuare.
Conceptul de „lanț al frigului” se referă la păstrarea neîntreruptă a unui produs în condiții de refrigerare pe tot parcursul procesului de producție și comercializare până la momentul consumului. Utilizarea pe scară largă a echipamentelor de frig a fost unul dintre cele mai mari progrese în conservarea alimentelor.
În industria produselor lactate, sfera de aplicabilitate a acestui lanț al frigului cuprinde refrigerarea laptelui imediat după mulgere și menținerea unei temperaturi joase pe toată durata transportului la fabrică.
Apoi, în fabrică, după realizarea tratamentului termic obligatoriu și după preparare, produsele lactate proaspete se răcesc pentru a fi depozitate, transportate și amplasate la punctele de vânzare, unde se păstrează la rece (între 2 și 8°C) până la achiziționarea lor de către consumatorul final. În anul 2012, Danone a inaugurat un nou depozit frigorific performant, cu o suprafaţă de aproximativ 10000 mp.
În final, după timpul necesar ca să ajungem acasă, produsul lactat proaspăt trebuie plasat imediat în frigider.
De ce este nevoie de menținerea lanțului frigului?
Pe scurt, pentru păstrarea valorii produsului pentru consumator. Alimentele reprezintă surse de elemente nutritive cum ar fi proteine, zaharuri și grăsimi, de care organismele noastre au nevoie. Dar, aceiași nutrienți permit și dezvoltarea de microorganisme care în timpul procesului de multiplicare vor deteriora alimentul, făcându-l în anumite cazuri chiar periculos pentru sănătate.
O formă de a împiedica alterarea alimentelor este crearea de condiții nefavorabile pentru creșterea și reproducerea microorganismelor. Frigul este una din barierele pe care le putem utiliza.
Majoritatea microorganismelor se dezvoltă la temperaturi cuprinse între 20 și 40°C. Dacă temperatura coboară sub 8°C, dezvoltarea acestora scade în mod drastic, oprindu-se în totalitate la temperaturi de congelare (-10°C).
Există un lanț al frigului pentru produsele refrigerate și un altul pentru produsele congelate, care diferă în funcție de temperaturile utilizate, dar se ghidează după acelaşi criteriu de conservare neîntreruptă.
În toate etapele de producție, o ruptură în lanțul frigului poate genera o creștere accelerată a microorganismelor, având ca rezultat deteriorarea produsului final.
Aceste modificări organoleptice, cum ar fi: acidifierea, zeruirea, gust modificat, prezența de puncte de culoare sau colonii vizibile de fungi, umflarea ambalajelor, pot face produsul inacceptabil pentru consum.
Consumatorul are și el un rol în păstrarea lanțului de frig. Responsabilitatea lui este ca, după scoaterea produsului de pe raft sau din vitrina frigorifică, să îl transporte rapid acasă și să îl reintroducă în lanțul frigului, prin depozitarea acestuia în frigider. Așa cum comercianții controlează temperatura la raft, consumatorul trebuie să își mențină în bune condiții frigiderul.