Noutăți

Cum vede Fata care gătește cu flori iaurtul Danone

Romana are o poveste frumoasă de viață de împărtășit: după 15 ani de poziții în multinaționale, și-a transformat cu succes o pasiune dragă în muncă, devenind promotoarea unei bucătării creative și a unui stil de viață înfloritor. Creează și lansează pe piață concepte unice și inovatoare, care se bucură din prima de succes: Fata Care Gătește Cu Flori, Seara de Bucate, Arte și Tarte. Atunci când gătește, bucatele se transformă în artă prin mâinile Romanei. Fie că le creează de la zero, fie rescrie rețetele de odinioară, toate devin parte dintr-o poveste, ceea ce ne face să o numim: “Șeherezada culinară”. Iaurturile Danone sunt adesea parte din poveștile ei și de aceea am rugat-o să ne împărtășească ce înseamnă pentru ea Danone.

Fata care Gateste cu Flori

Pentru mine Danone începe cu Barcelona, unde Carasso, unul dintre fondatorii Danone se stabilește după Elveția. Ce călătorie palpitantă cu destinații care mai de care mai pitorești… Salonic-Lausanne-Barcelona!! Demne de un om ce nu putea sta locului, fiind veșnic în căutarea noului. Așa avea să-l descrie mai târziu fiul lui, Daniel.

În orașul albastru, Barcelona, pe o stradă a cărei nume aduce a film și vis american, nu departe de celebrul Las Ramblas, a produs într-un proces foarte simplu primele iaurturi Danone. Se-ntampla în 1919. Și de aici începe o poveste frumoasă și fascinantă de aproape un secol.

Imaginează-ți cum laptele încălzit în cisterne din cupru cositorit era amestecat de mâna cu ajutorul paletelor de lemn. Era răcit apoi până la 45 de grade în borcane, moment în care cu ajutorul pipetei primea botezul unei culturi sofisticate dintr-o tulpină primită de la Institutul Pasteur. Borcanele se odihneau, așa se coagula laptele pe-atunci – sub multe straturi de pături de lână călduroasă. Acesta era ‘incubatorul’. Oare de unde aduna Carasso atâtea pături?! ;-)) și câte folosea drept ‘termostat’?  Pentru că la fiecare oră, aflu că mai elimina câte o pătură până se reducea temperatura treptat până la finalizarea coagulării. Zâmbesc din nou. Aduce a Baba Dochia cu multe cojoace ;-)). Și mă gândesc cine și-a imaginat atunci în 1919 cum ar putea arăta azi, în secolul 21, la aproape 100 de ani de la producerea primului iaurt Danone cu pături pe borcane și eprubete de farmacie, o fabrică în care se produc peste un milion de iaurturi pe zi – dacă vorbim de România. Poate mergem într-o zi să vă arăt!;-)) Ar fi fost o imagine de Guliver SF?

Și hai să facem azi un exercițiu de imaginație, dar să nu amestecăm “borcanele”: cum va arăta peste 100 de ani “paharul” de iaurt? Să visez și eu că va avea înăuntru flori? De levănțică, arome de la apa de trandafir, flori de portocal? 😉

Din Barcelona, drumurile se bifurcă. Așa-i în viață. Nu degeaba i se spune orașului că are o mie de fețe 😉

Dacă mai zăbovesc puțin visând cu ochii deschiși, s-ar putea să mă prindă amiaza mare în pijamale și să pierd avionul. Chiar pe cel de Franța, nu am de gând pentru nimic în lume să-l ratez, mai ales că destinatia aleasa este un oraș-port la Mediterana fondat de greci.  Nu aș vrea să sar nici peste prânz. Despre asta, vă povestesc mai încolo… 😉 Până atunci, să gustăm = viața zâmbind de Luni!

Pe curând!

Romana Rista

Fata care Gateste cu Flori

(Visited 511 time, 1 visit today)

Ce părere ai?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*