În fabrica noastră din Bucureşti facem iaurturi cu lapte proaspăt de cea mai bună calitate, colectat zilnic de la fermierii din România. De aceea, Danone investeşte constant în susţinerea producţiei locale de lapte prin diferite programe, dezvoltând o relație de tip câștig-câștig cu fermierii cu care colaborează.
Compania are în derulare două proiecte mari pentru fermieri, cu un buget cumulat până la finalul anului 2013 de 22 milioane RON.
Probabil cel mai cunoscut program este “Spre Vest”, lansat inca din 2006, prin care se acorda sustinere fermierilor pentru dezvoltarea si modernizarea afacerilor. Există mai multe forme de suport, de la plata laptelui în avans pentru 12 luni (fără dobândă), la sprijin pentru cumpărarea a peste 3000 vaci de lapte, de rasă, sau 20 noi echipamente de muls si in general preţuri mai bune pentru echipamente, cu sprijinul Grupului Danone.
Cea de-a doua iniţiativă este programul socio-economic „O şansă pentru familia ta!” demarat de Danone România, împreună cu Fundaţia Heifer România şi cu sprijinul fondului de investiţii Danone Ecosystem, cu o durată de 3 ani.
Lansat în octombrie 2012, „O şansă pentru familia ta!” se adresează comunităţilor de mici fermieri din zonele cu potenţial de dezvoltare redus, încurajându-i să se asocieze pentru a avea pe termen lung afaceri profitabile, prin producţia de lapte de bună calitate. Ideea de bază a programului este „Dar din Dar”: văcuţe gestante sunt oferite gratuit familiilor care nu au posibilitatea de a investi în achiziţionarea unui animal de rasă. Prima viţeluşă născută va fi, la rândul său, oferită altei familii. Astfel, darul iniţial se va multiplica, iar lanţul beneficiarilor va creşte.
Programul include şi o componentă de instruire a gospodarilor privind sănătatea, nutriţia, îngrijirea şi mulsul văcuţelor, pentru a obţine lapte conform cu cerinţele de calitate ale Uniunii Europene.
Investiţia după primul an de proiect este de peste 2 milioane de Euro, 170 de văcuţe gestante fiind dăruite familiilor din 3 comunităţi: Zimnicea (judeţulTeleorman), Belin (judeţul Covasna) şi Cocorăştii Colţ (judeţul Prahova).
Pentru prima oară în România, au fost achiziţionate şi instalate 16 staţii mobile de muls, ce asigură condiţii superioare de igienă a mulsului, precum şi tancuri de răcire şi stocare pentru lapte, care sunt folosite în comun de toţi gospodarii din comunitate. În total, la finalul proiectului, 800 de familii cu venituri mici vor beneficia de animale, echipamente, instruire, pe principiul „Dar din Dar”.